Baby Research Center Nijmegen

Online meten van oogbewegingen door middel van een eyetracker

De meetapparatuur voor oogbewegingen (Tobii) bestaat uit een computerbeeldscherm waarin een camera is ingebouwd die de ogen van de baby filmt. Tijdens de meting zit uw baby bij u op schoot en kijkt naar filmpjes die op het scherm vertoond worden.

oogmeting

Terwijl de baby’s naar de filmpjes kijken, nemen we hun kijkgedrag op en onderzoeken vervolgens of en hoe ze de gebeurtenissen op het scherm met hun blik volgen en hoeveel aandacht ze aan welke aspecten van het filmpje besteden.

Voordat de oogbewegingsmeting kan beginnen, krijgt de baby verdeeld over het beeldscherm bewegende rondjes te zien. In deze eerste fase van het onderzoek is het belangrijk dat de baby naar deze cirkeltjes kijkt en niet te veel beweegt. Zo kan de computer leren hoe de ogen van de baby eruit zien wanneer hij of zij naar verschillende plekken op het computerscherm kijkt. Dit duurt meestal ongeveer een à twee minuten. Hierna begint het eigenlijke onderzoek waarbij de baby naar een aantal korte filmpjes kijkt. Meestal duurt het onderzoek maar een paar minuten, maar als de baby eerder verveeld raakt, zetten we de filmpjes natuurlijk meteen stop.

oogmetingMet behulp van de Tobii kunnen we er bijvoorbeeld achter komen hoe baby’s handelingen van andere mensen waarnemen en verwerken. De onderstaande afbeelding is afkomstig uit een studie waarin wij hebben onderzocht of een baby al weet waarvoor verschillende objecten gebruikt worden. De beelden laten zien hoe een baby volgt hoe een persoon een kopje pakt (de blik van de baby is weergegeven in het blauw). Je kunt heel duidelijk zien dat het kind met zijn blik al vooruitliep op wat de persoon ging doen!

Ook als je een filmpje laat zien waarin de persoon iets onverwachts doet, kun je iets te weten komen over de verwachtingen die een baby heeft. Hoewel de persoon op de onderstaande plaatjes het kopje naar haar oor brengt, zie je dat de blik van de baby naar haar mond gaat! Hieruit konden we dus concluderen dat deze baby al een idee ervan had dat je een kopje gewoonlijk naar je mond brengt om te drinken.

meedoen nl

 

zwanger nl